Икономика

Коалиционният съвет: Приемаме еврото на 1 януари 2024 г.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9364558 Любомир Каримански Снимка: БГНЕС

Датата за приемане на еврото в България остава 1 януари 2024 г.

Това обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански след извънредния Коалиционенсъвет при вицепремиера Асен Василев снощи.

 

Докато не сме получили нищо като анализ, остава датата за влизане в еврозоната 1 януари 2024. Когато получим необходимите анализи и от Министерство на финансите, тогава ще преценим дали всичко се връзва така, както е планирано.

Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН

На експертния съвет са били обсъдени и доста антиинфлационни мерки, коментира депутатът от „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

 

В момента разчетите са готови. Ще ги обсъдим с парламентарните групи. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, за да можем да подкрепим хората по най-добрия възможен начин.

Андрей Гюров, „Продължаваме Промяната”

Ивайло Мирчев от „Демократична България” уточни, че на експертния съвет, продължил над три часа, са обсъдени само „експертни теми”.

Темата за приемането на еврото предизвика напрежение в коалицията, след като от „Има такъв народ” критикуваха, че планът е включен като точка в правителственото заседание миналата седмица без да е обсъден в парламента.