Икономика

Преговорите за сделка между ЕС и МЕРКОСУР са в застой

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавните глави от южноамериканския търговски блок МЕРКОСУР се събраха в Рио де Жанейро за среща, която отново разочарова членовете, които се надяват да финализират търговската сделка с Европейския съюз. Преговорите с ЕС трябваше да бъдат основната тема, а домакинът Бразилия имаше за цел бързото приключване на сделката. Отиващото си правителство на Аржентина обаче вече заяви, че се противопоставя на споразумението, въпреки че новоизбраният президент Хавиер Милей изрази подкрепа. В съвместно изявление на Меркосур и ЕС се казва, че двете организации "са ангажирани в конструктивни дискусии с оглед финализиране на висящите въпроси". Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е защитник на споразумението, което се разработва от две десетилетия. Основните му партньори досега са Испания и Германия. 

 

Винаги съм много оптимистичен и следвам мотото "никога не се отказвай", защото няма нищо невъзможно. Дори този опит за споразумение, който се опитваме да постигнем с Европейския съюз от 23 години.

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия

Парагвай и Уругвай също са част от блока и членството на Боливия, която е в процес на присъединяване, е формализирано. Колебанието на сегашното правителство на Аржентина, което предупреди, че производството и селскостопанският износ ще бъдат негативно засегнати, забави драстично напредъка на сделката. Въпреки това е малко вероятно споразумението да бъде финализирано дори през следващата година.