България

Нова категоризация: Ще има ли 5-звездни къмпинги у нас?

От Euronews България Euronews България

Звезди и категоризация за къмпингите в България и прилагане на европейските стандарти предлагат от Асоциацията на къмпингите у нас.

Темата в студиото на „Добро утро Европа“ коментира председателят на Асоциацията Радослав Минков.

„Цената невинаги е първото нещо, върху което трябва да се фокусираме. Трябва да се фокусираме върху услугата и приятното прекарване на туристите в тези места на настаняване“, заяви Минков.

Той посочи, че спрямо миналата година има увеличение на цените с 10%, което се дължи на повишените разходи.

По думите му в България има къмпинги на световно и европейско ниво, които се грижат за спокойствието на туристите и тяхното приятно изживяване, но те са неизвестни за българските и международните туристи.

Минков отбеляза, че и сега има наредба на Министерството на туризма, която категоризира къмпингите, но от Асоциацията настояват тя да се допълни, с цел да бъдат обхванати повече обекти.

Има основни неща важни за всисчки видове къмпинги – чистота, хигиената, спокойствието. А другите типове настанявания трябва да бъдат диференцирани и оценени подобаващо.

Радослав Минков, Сдружение на собствениците на къмпинги в България

Той коментира, че категоризацията сега позволява само три звезди, което обърква чуждестранните туристи.

Интересът към къмпинг преживяванията у нас расте, констатира Минков и подчерта, че къмпинг туризмът е целогодишен и обхваща цялата страна, а не само морското крайбрежие.

„Надяваме се до края на годината да имаме предложение към Министерството на туризма“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.