Политика

Изборът за председател на Столичния общински съвет се отлага за 18-ти декември

От Euronews България Euronews България
Terziev SOS BGNES Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет отново не можа да избере свой председател. Заседанието се отлага за 18 декември, а днес дори не бе направен опит да бъдат издигнати кандидати за поста.

По-рано столичният кмет Васил Терзиев заяви пред съветниците, че до понеделник, 11 декември, трябва да бъде избран председател, за да не бъдат изгубени средства.

Терзиев подчерта, че има много неща, които касаят града, но не могат да се случат без някакво решение на този проблем и затова трябва максимално бързо да бъде избран председател на СОС, както и да се направят разпределения по комисии, за да се избегне загубата на пари, предаде БГНЕС.

Терзиев настоя „независимо колко ще е трудно“ да бъде намерен изход от ситуацията, тъй като вече три пъти се проваля изборът. По думите му без председател и „отпушване на работата“, „щетата ще е 240 милиона лева“.

Терзиев обясни, че най-належащи са парите за ВиК проектите, приемането на план-сметката, за да има ресурси за почистването на града.

За ВиК проектите трябва да разплатим 77 млн. лв. , за които няма наличности и трябва да бъдат намерени и пренасочени или заети. Ако това не се случи губим 42 млн. и още 200 млн., които са свързани с бъдещата програма, също няма как да кандидатстваме по тях, добави той.

Грети Стефанова, която в качеството си на най-възрастен член на СОС председателства заседанието, отбеляза, че ако всеки си спомни какво е обещавал по време на предизборната кампания, няма да сме в това положение.

Димитър Шалъфов от ПП-ДБ-СС предложи заседанието да бъде отложено за следващия вторник с мотива, че никой не е готов в момента да излъчи кандидат за председател.

Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да се проведе на 21 декември с идеята във времето от 11 до 17 декември следващата седмица да се изчерпят възможностите за политически консултации. Според него има възможност за разговори и освен група по група е добре представители на всички политически сили да направят опит за разговори.

Георги Георгиев заяви, че не датата е проблемът, а липсата на мнозинство. „Политическата криза трябва да бъде решена в най-кратки срокове“, добави той.

Иван Таков от БСП предложи датата на следващото заседание за избор на председател на СОС да е 18 декември. „Надявам се подходът и начинът да се промени от това, което се случва. Убеден съм, че този път разумът ще надделее и на 18 ще имаме избран председател“, каза още той.

Така беше решено, че следващото заседание за избор на председател на СОС е на 18 декември от 10 ч.