Общество

"Алфа Рисърч": Всеки втори българин очаква с ротацията на премиера и ремонт на кабинета

От Euronews България Euronews България
Alfa Risurch 1

Всеки втори българин смята, че заедно с ротацията на премиерите, планирана за края на март, ще има и сериозен ремонт на кабинета. Това сочат данните от последното изследване на обществените нагласи на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 22 и 30 ноември.

Според проучването една трета от запитаните очакват единствено смяна на премиера, при която сегашният вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел (ГЕРБ) ще поеме министър-председателския пост от Николай Денков.

Всеки пети очаква правителството да падне и да последват предсрочни избори.

"Ако управляващите партии предприемат такъв ход, ще трябва чрез нови конфликти и взаимни атаки да убедят българите, че на никаква цена "повече не могат заедно". Това ще дистанцира още повече избиратели от политиката, а цената ще бъде платена от същите тези партии на поредните предсрочни избори. Не е изключено да отвори и пространство за нови политически проекти, коментират социолозите от "Алфа Рисърч".

 

Какви са очакванията на мнозинството българи за това кои конфликти между управляващите ще доминират политическия живот?
- 39% очакват най-силни да са сблъсъците по повод бюджета за догодина,
- 22.5% очакват най-силна конфронтация по енергийни теми (цени, дерогацията за "Лукойл", таксите за пренос на газ, въглищните централи)
- 16.5% допускат най-бурни да са раздорите при кадровите назначения.

"На този фон очакванията на мнозинството българи са за продължаващи конфликти и противоречия вътре между управляващите, за влошаваща се икономическа конюнктура през следващата година, но без яснота за нова политическа конфигурация. Фактът, че това, което най-силно вълнува хората, се оценява като най-конфликтно в отношенията между управляващите, допълнително топи доверието в тях", посочват още от социологическата агенция.

----

Настоящото изследване е проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.