Свят

Обвиниха US посланик за кубински шпионин

От Euronews България Euronews България
Victor Manuel Rocha AP Виктор Мануел Роча. Снимка: АР

Бивш американски посланик беше обвинен, че е шпионирал САЩ в полза на Куба "в продължение на над 40 години", предадоха световните агенции, като цитираха изявление на американското министерство на правосъдието.

Случаят на Виктор Мануел Роча, на 73 години, е "едно от най-продължителните и на високо равнище внедрявания на чуждестранен агент в американската държава", се казва в изявление на американския министър на правосъдието Мерик Гарланд.

Мануел Роча е бил посланик на САЩ в Боливия от 2000 до 2002 г. Той е обвинен също, че е използвал паспорт, придобит чрез невярно твърдение.

Дейността на агент Мануел Роча е продължавала поне от 1981 г., като той се е срещал със служители на кубинското разузнаване и е предоставял на правителството на САЩ невярна информация за пътуванията и контактите си, а дипломатът е заемал високи постове и в Аржентина и Хавана, отбелязва „Асошиейтед прес“.

ФБР е научило за връзките между дипломата и кубинското разузнаване миналата година и е използвало серия от тайни срещи с човек, представящ се за служител на кубинското разузнаване.

На една от срещите си Мануел Роча заявил, че разузнавателните служби са му казали да "води нормален живот" и той е създал изкуствената самоличност на "човек с десни убеждения".

Предстои Роча да се яви пред съда.