Ексклузивно

Задържан в Скопие: Защо арестуваха български бизнесмен?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Обвиненият в шпионаж българин Николай Диковски беше принуден да напусне територията на РС Македония заради незаконно пребиваване в страната. Как се е стигнало до обвиненията в шпионаж, чуйте разказа му пред Euronews Bulgaria.

„Поводът за моето задържане в РСМ, като основен акцент, беше това, че на база законодателството на страната, съм прескочил регламентирания период от 90 дни за престой. Но това има съответното обяснение. Тъй като и предходно съм живял доста дълго време в Македония (над 4 години), съм запознат с тяхното законодателство, с наредбите на службата им за миграция. След престой в България отново се върнах там през месец март и подадох документи за регистрация на моя фирма – македонска компания. Но по незнайни обстоятелства самата процедура по регистрация доста се забави и затова аз останах над регламентираното време на територията на Македония. Това беше просто повода, по който бях задържан“, започна Диковски.

 

„В петък около 13 ч. в апартамента, в който живея, ме посетиха двама полицаи. Тяхното присъствие беше на база рутинна проверка на жителите в квартала. След проверка на документа ми, ме помолиха да ги придружа до районното управление, в съответната община Карпуш. Отидох с тях до управлението, направиха справката, установиха периода от 23 дни, с които съм пресрочил регламентирания срок и казаха, че ще повикат миграционната служба. Дойде миграционната служба до 15-ата минута, направиха си своите протоколи, обясниха ми, че ще ми бъде наложена минимална парична глоба и съответно наказание по техните стандарти – 6 месеца лишаване от достъп до влизане в РСМ. Аз приех това нещо, тръгнаха си миграционните служби, но аз бях помолен да остана в стаята, в която бях задържан. След около 10-ина минути аз попитах какво се случва, мога ли да си тръгвам, те казват „не“ и в този момент при мен влязоха може би 20 човека, цивилни. Започнаха съответни разпити, не се представиха тези хора, попитах какво се случва, защо е цялото това нещо, те казват „не, ние сме длъжни да направим разпит“. Разпитът вървеше в такава насока, че аз по едно време дори се изнервих и казах „защо са всичките тези въпроси, вие за шпионин ли ме имате?“, разказа българският бизнесмен.

 

Въпросите бяха: кога последно съм ходил на протестите – аз никога, дори не съм минавал като зрител; кой те прати тук; ти и група български организации ръководите индиректно тези протести. Натискът беше много силно психологически. Кои лица познаваш в Република Македония?

Николай Диковски

Физическо насилие в никакъв случай нямаше. Но, по мое лично мнение, имаше над трима-четирима психолози, и от абсолютно всички служби бяха при мен, уточни той.

Никога досега не съм имал проблем с властите. Работил съм съвсем нормално и легално, имам страшно много приятели и изградени контакти за тези години престой там, признава Николай Диковски.

„Обяснявам си това на база политическото напрежение. Най-страшното е това, че за този период в Скопие, в който бях задържан (от 13 ч. до 23:55 ч.), ми бяха нарушени човешките права, изискан ми беше мобилния телефон, аз отказах, тогава ме заплашиха с най-тежкото наказание – устно, чисто като стресова психоатака. Намерих вариант, докато бях сам в стаята, и благодаря на този човек – Даниел Бузов, собственик на „Булнюз“, пръв даде публичност, иначе може би нямаше никой да разбере за това, което се случи с мен там“, разказа още нашият сънародник.

 

Това е един сигнал, защото имам достатъчно контакти, приятели, и след като си позволява някой да го прави с мен – представяте ли си един човек, който никого не познава там, а тепърва отива да прави бизнес, какво би му се случило? Моето мнение е, че на този етап никой не е застрахован. Не възнамерявам, чудното е, че аз бях изправен на дело в неработен ден. Сложена ми беше парична гаранция и трябваше да я заплатя в неработен ден, само в срок от 3 часа, когато нито една банкова институция не работи. Нямаше никаква алтернатива.

Николай Диковски

Обмислям да заведа дело. Това е груба провокация, дори към нашата държава. В този момент това беше абсолютно ненужно, завърши разказа си задържаният българин.