Политика

Димо Дренчев, "Възраждане": Темата за Шенген няма да се реши и през 2024 г.

От Диана Радева Диана Радева Водещ

По време на дебата за избора на подуправителя на НЗОК в НС се говореше кой кандидат е по-корумпиран. В крайна сметка и двамата кандидати подадоха оставки и този въпрос ще бъде решен сега. Защо ние трябва да подкрепим кандидат на ГЕРБ или ПП? Затова не гласувахме. Защо да участваме в този избор.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Димо Дренчев - депутат от "Възраждане".

Това, на което се базират съмненията, че кандидатът на ПП-ДБ има нечисто минало е от информация от журналист, който е от „Дневник“ или „Капитал“.

Има непоносимост или презрение между партиите в сглобката. Какъв би бил хоризонта на правителството не е ясно. Единият хоризонт беше местните избори, сега е европейските избори, които са в началото на лятото догодина. Ако успеят и това да изкарат, вероятно после ще е до края на войната в Украйна, както им кажат посолствата. Тези партии и личности, които се ненавиждат в момента са в коалиция. Единствената причина за това е външният натиск.

Сглобката няма нужда от ДПС, а сега казаха, че те ще имат хора в регулаторите. Всъщност тази Конституционна реформа се обещава от ПП-ДБ, но аз съм скептичен, че нещо ще се случи. Ще е нещо, което няма да е нищо конкретно. След като отпадне идеята за махането на 3-ти март, както и чужди граждани да са депутати и министри, може би ще има лека промяна в промяната на силите в съдебния процес. Ние ще предложим наши промени, ще подкрепим някои неща също, но искаме да предложим и това, да може да се плаща изцяло с физически пари. Във Великобритания или Германия, които са най-богати нямат лимити за плащане в брой.

Истинският премиер се казва Асен Василев. Ние гласувахме против бюджета на НЗОК и държавния бюджет. Бюджетът за мен в този си вариант, въпреки че е много критикуван, всъщност е добър. Не е лошо да се изхарчат повече средства, за да може българската икономика да приеме по-леко кризите. Това, което не ни харесва е, че ще се изхарчат много от тези пари за текущи разходи. Нивото на инвестициите е под 5%. Бюджетен дефицит в спокойни времена е нужен само, ако се правят сериозни инвестиции. Борбата миналата седмица беше да отменим тези художествени дейности в данъчното законодателство. За бакшиша, събирането на касовите бележки и т.н. Както и приравняването на гражданския към трудовия договор. Голяма чат от тези предложения отпаднаха слава Богу.

България не е готова за еврозоната. Решението ще бъде политическо. Така е и за Шенген. ние от 10 г. изпълняваме условията и все не влизаме. В Австрия има сериозни настроения срещу нас. Развръзката не е близо. Нидерландия мисля, че ще ни е по-малък проблем. Темата за Шенген няма да се реши и през 2024 г. според мен. Това са икономическите интереси на Нидерландия срещу България и на Австрия срещу Румъния. Двете държави имат различни причини. Те са чисто търговски. Ако трафикът от Азия към Европа върви безпроблемно към ЕС нидерландските пристанища ще се задръстят и ще имат по-малко печалба. Трябва нашата дипломация да си свърши работата.

Вижте цялото интервю във видеото.