Политика

Президентът Радев връчи третия мандат за правителство на БСП

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия мандат за съставяне на правителство. Мандатът прие председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски. 

В изпълнение на Конституцията, възлагам на ПГ на "БСП за България" да посочи кандидат за министър-председател, заяви президентът преди да връчи папката с мандата.

БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте и че можете да търсите консенсунса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода, са и ценности от които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство. Пожелавам ви успех!

Румен Радев, президент на Р България

От своя страна, Георги Свиленски представи пред държавния глава протокол, с който от ПГ на "БСП за България" го упълномощават да получи проучвателния мандат.

 

Искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до момента показаха загриженост, да осигурим необходимата подкрепа за редовен кабинет.

Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България"

Припомняме, че държавният глава проведе консултации с всички парламентарно представени партии  преди да реши на коя партия да връчи мандата.

Малко преди мандата, лидерът на левицата Корнелия Нинова потвърди, че кандидатурата за премиер трябва да дойде от най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната". Имаме 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има повече време за създаване на кабинет. Ще се постараем на преговорите - имаме добра основа за преговори, имаме програмата, изработена преди две седмици, допълни Нинова.