Цвят

Тази година базарите в Германия няма да пускат коледни песни

От Euronews България Euronews България

Греяното вино, джинджифиловият хляб и коледните хитове обикновено са неизменна част от германските коледни базари. Тази година обаче на тях ще преобладава тишината. Това се случи след като организацията за лицензиране на музика ГЕМА (GEMA) увеличи цените на всички песни с над 1000%.

Тази година на коледния базар няма да има музика, защото цените на песните се увеличиха драстично. Просто не можем да си го позволим. Нашите продавачи не могат да платят лицензите, а гостите няма да искат да го направят вместо тях.

Йенс Шмидт, организатор на коледни базари

Този декември атмосферата на коледните базари в Берлин е коренно различна. На мнозина им липсва празничното настроение, което носят коледните хитове.

Би било хубаво да има поне малко коледна музика. Понякога става прекалено, но малко би било добре. Щеше да повдига настроението на базара.

Брит Хофман, медицинска сестра

„Коледа е. Без музика просто не е толкова празнично, колкото очаквах“, споделя Лейх Моргиа, студент.

Някои коледни базари избягват изцяло пускането на музика, а други поемат риска да пускат коледни песни без да плащат за лицензите им.

Много от продавачите също се притесняват, че липсата на коледни песни ще накара хората да си тръгват по-бързо и да харчат по-малко.

Коледните базари в Германия съществуват от повече от 600 години. Поради пандемията обаче нарастващата цена на тока повиши разходите и тази година на базарите няма да можем да слушаме музика. Ще чуваме само собствените си гласове.