Общество

Чрез „алкохолни очила“ БЧК учи младите шофьори за опасността от зависимостите

От Euronews България Euronews България

Шофиране, както и пресичане на пешеходна пътека, с телефон в ръка крие еднакъв риск от възникване на ПТП. Това разглежда една от темите в проекта на БЧК – „Ние знаем правилата“. Инициативата е проведена в шест столични училища, а целта ѝ е развиване на умения за безопасно поведение на пътя при подрастващите.

„Този проект е малко по-различен от всичко останало, което сме правили досега, защото с него обвързвахме две теми- превенция на зависимостите и темата, свързана с пътната безопасност. Всъщност причините за пътно-транспортните произшествия могат да бъдат и зависимостите, не толкова класическите зависимости, свързани с алкохола и опияняващите вещества, по-скоро съвременните зависимости“, обяснява Невелина Стойнева - гл. специалист по управление на младежка и проектна дейност към БЧК.

Изводите от проекта сочат, че липсата на внимание е основният проблем за всички участници в движението.

„Когато пресичаме и ни е по-важен телефонният разговор, ние не се фокусираме върху това, което е на пътя. Разговорът, след което здравето - ето това е нещо, върху което се опитваме да насочим вниманието на хората и по-скоро към всички нас, защото всички ние го правим, колкото и да сме запознати. За съжаление, това се превърна в инстинкт“, казват Стойнева.

Идеята е подрастващите да развият нулева толерантност към употребата на алкохол, наркотични вещества и агресията на пътя. За целта в учебния център на БЧК използват очила, симулиращи въздействието на канабис и алкохол, обясни ръководителят на Центъра за обучение Наталия Харизанова.

„Правим демонстрации в самата зала- слагат се очилата и хората виждат какъв е ефектът, ако са пушили или употребили алкохол и какво се случва след това с техните реакции - дали могат да си вържат обувката, дали могат да си вземат шишето, дали могат да си пипнат носа. Това определено има сериозен ефект върху тях“, посочи Харизанова.

Обучението на най-малките ученици е проведено чрез поредица от интерактивни дейности като работни ателиета и дискусионни срещи по темата, а основното послание е - никога да не предприемат действия, които биха могли да застрашат тяхното здраве.

Експертите съветват още всички ученици винаги да имат светлоотразител на раницата или якето си в тъмните часове, както и да се оглеждат внимателно, особено когато са на пешеходна пътека.

 

За новините на Euronews Bulgaria Бетина Михайлова.