Общество

132 години ВМА: Болницата се развива и вече е център по чернодробни и бъбречни трансплантации

От Euronews България Euronews България

Военномедицинската академия е в стабилно финансово състояние и от 2018 година няма задължения. Тя е най-високо технологичната болница в България. Това каза началникът на болничното заведение генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски на тържествено събрание по повод отбелязване на 132 години от създаването ѝ.

Само през тази година са инвестирани 18 милиона лева собствени средства на болницата, повишени са доходите за допълнително материално стимулиране с 21% на персонала, с 27% са повишени доходите на Военномедицинска академия в сравнение с предходната година, посочи още ген. Мутафчийски.

"Успяхме да я променим и да я направим най-високотехнологичната болница в България, най-добре подготвените кадри на световно ниво и да обучаваме собствени кадри. Успяхме да направим ВМА единственият център, и то много сериозен център по чернодробни трансплантации. С екипи, които вече са взаимнозаменяеми, успяхме да направим договор с Министерството на здравеопазването за бъбречни трансплантации, заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски

Военномедицинска академия е храм на добротворчеството, надеждата и любовта, на добрите специалисти и добрите хора. В днешното объркано време имаме голяма нужда от тази вяра в доброто. Поклон пред хората, които работят тук. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства присъстващите на отбелязването на годишнината.

„Малко след Освобождението създателите ѝ са прозрели в бъдещето, осъзнавали са необходимостта да има специална болница за войската. Защото са знаели, че когато има силна войска, има и държавност, независимост, суверенитет за едно току-що родена държава след цели пет века заличаване от картата. Да отдадем почит на тези хора, да прочетем техните уроци, да ги предадем на тези след нас“, посочи вицепрезидентът.

„Във ВМА работят големи имена в световната медицина, тяхната слава излиза извън пределите на България. Тук не се само се използват новите технологии в медицината, тук те се създават“, изтъкна вицепрезидентът. Тя припомни тежките години на пандемията от Ковид-19. „Много хора днес живеят втори живот благодарение на вас. Но в отровеното ни общество много бързо забравихме аплодисментите за вас“, заяви Илияна Йотова.