Общество

Експерт за забраната на стари коли в центъра на София: Време е да спрем да налагаме на другите нашата димяща кола

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Време е за забележки на всеки, който е решил, че може да вземе стария си автомобил и хората около него да дишат изгорелите му газове. Време е да разберем, че живеем в споделено пространство и не можем да налагаме на други нашия избор и нашата димяща кола. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Стефан Димитров от платформата Airbg по повод забраната за достъп на стари автомобили в центъра на София, която влиза в сила от днес.

Той обясни, че за хората, които карат такива автомобили има алтернатива – градският транспорт в тези столични централни части е достатъчно добре развит, каза още Димитров. Според него ограниченията, които общината ще наложи са твърде лека мярка.

Директорът на Анализ и управление на трафика към Столична община Димитър Петров посочи, че до мярката се стига след анализи, направени от фирма-консултант, а в това анализ се взима предвид колко стари автомобили влизат в зоната, за която ще важи ограничението, къде биха отишли те и как би се разпределило тяхното замърсяване, когато не минават през централните части на столицата.

 

Целия разговор вижте във видеото.