Политика

Столичният общински съвет отново не успя да избере председател (Обновена)

От Euronews България Euronews България
SOS Stolichen Savet Boris Bonev BGNES Столичен общински съвет прави трети опит за избор на свой председател. Снимка: БГНЕС

След повторно гласуване Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да избере председател. Причината е, че нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове.

Балотажът се състоя между кандидата на "БСП за България" Диана Тонова, която събра осем гласа и кандидата на "Възраждане" Красимир Гълъбов, за когото гласуваха седем общински съветници.

Следващото заседание на СОС е насрочено за 7 декември.

Градският парламент на София направи трети опит да си избере председател, но отново влезе в патова ситуация.

След напрежение в началото на заседанието на градския парламент Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София) заяви, че днес формацията няма да издига кандидатура и призова колегите си от другите партии да го направят и да изберат председател.

Номинирани за поста бяха трима - Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от ИТ.

ГЕРБ-СДС не се включиха в гласуването за избор на председател на Столичния общински съвет. След първото гласуване от подадените 45 гласа, 27 се оказаха недействителни.

Предстои балотаж между Диана Тонова от БСП и Красимир Гълъбов от "Възраждане", които получиха по 7 гласа всеки.

За Пламен Данаилов от ИТН са гласували четирима общински съветници.

За да бъде избран председател на градския парламент, той трябва да получи подкрепа от 31 общински съветници.

Нашата група реши, че днес няма да издига кандидат за председател на Столичния общински съвет. Това заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев. Той призова опозицията, която се състои от общо 38 общински съветници, да си избере председател.

По-рано днес общинският съветник от ПП-ДБ-СС Бойко Димитров коментира, че към момента техният кандидат е Борис Бонев.

Преди това Столичният общински съвет беше разтърсен от пореден скандал. Общинските съветници от ГЕРБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН напуснаха временно заседанието с мотива, че председателстващата заседанието Грети Стефанова дава думата само на "Продължаваме промяната".

 

SOS BGNES (2) Снимка: БГНЕС

Антон Хекимян от ГЕРБ заяви, че и неговата партия няма да издигне кандидат.

"Спасението на София се отлага и това го виждаме и от протестите, от клоните“, каза още Хекимян.

Иван Таков от БСП обясни пред журналисти защо групата на БСП излезе временно от заседанието на СОС – "защото нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. ГЕРБ си заминаха от управлението, та Столична община, но виждаме, че гербаджийщината остава вътре в залата".

Преди заседанието Таков съобщи, че от БСП са внесли писма до кмета по най-наболелите теми в града. Той е категоричен, че е недопустимо да не се дава право на опозицията да направи реплики и да зададе своите въпроси. По думите му по този начин няма да намерят никакви допирни точки с управляващите Столична община в момента.

Пламен Данаилов от ИТН отбеляза, че случващото се е крайно неприемливо.

"Добре, че кметът дойде да си представи екипа, това е похвално. Трябваше да го направи още на първото заседание", каза той и допълни, че ако тогава Терзиев не е знаел кои са хората, част от екипа му, значи са част от някаква договорка, в която от ИТН не са участвали.

Данаилов заяви, че днес във финансовото министерство са привикани изпълнителните директорите на Топлофикация София и на БЕХ да се МФ да стане първо собственик на дълга на Топлофикация София, а след това и неин собственик.

"След като не е в интерес на кмета да задържи собствеността, ние не знаем каква е неговата визия за отоплението на София и топлата вода на София, изобщо за развитието на това дружество, след като с такава лека ръка е готов да го отстъпи на финансовото министерство", допълни той.

След изявленията пред медиите, общинските съветници се върнаха в зала.