Европа

Съдът на ЕС разреши на администрациите да създадат „неутрална среда“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Публичната администрация може да забрани на служителите си да носят видимо каквито и да е знаци, разкриващи философски или религиозни убеждения, за да се създаде "неутрална административна среда". Това стана ясно след решение на Съда на Европейския съюз. Новината идва, след като съдът по трудови спорове в Белгия забрани на жена да носи ислямска забрадка в офиса, в който работи.

 

Вътрешно правило на местен орган на властта, което забранява по общ и безразборен начин видимото носене на работното място на какъвто и да е знак, разкриващ по-специално философски или религиозни убеждения, може да бъде оправдано от желанието на органа на властта да създаде напълно неутрална административна среда, като се има предвид контекстът, в който служителят работи.

Коен Ленаертс, председател на EUCJ

Ленаертс подчерта, че всяка държава членка има право да определи как да изглежда тази неутрална среда. Докато в предишни решения на висшия съд се определяше, че подобни забрани нарушават религиозните свободи, този път от институцията подчертаха необходимостта от "равното третиране на всички в областта на заетостта и професиите".