Свят

Столтенберг: Наш дълг е да гарантираме военната помощ за Украйна

От Euronews България Euronews България

Войната в Украйна, ситуацията в Близкия Изток и напрежението между Косово и Сърбия са основните теми, които министрите на външните работи на държавите-членки на НАТО ще коментират по време на двудневната си среща в Брюксел.

Преди началото на форума генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг сподели, че се надява американската военна помощ за Украйна да продължи. А държавният секретар на Съединените щати  Антъни Блинкен проведе първите си двустранни разговори с колегите си от Турция и Норвегия. Дневният ред на дипломатите включва и членството на Швеция в Алианса. Във форума участва и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

„Наш дълг е да гарантираме, че ще предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае. Защото ще бъде трагедия за украинците, ако президентът Путин спечели. Ще бъде опасно и за нас, защото тогава посланието към всички авторитарни лидери, не само към Москва, но и към тези в Пекин, е, че когато нарушават международното право, когато нахлуват в друга държава, когато използват сила, получават това, което искат. Така че става дума за цялата идея за основан на правила международен ред, при който се зачитат териториалните граници. Ето защо съюзниците на НАТО предоставиха безпрецедентно ниво на военна подкрепа“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.