Европа

Властите в Нидерландия върнаха ценни артефакти на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Историческите съкровища, съхранявани години наред в музей в Амстердам по време на спора за собствеността, предизвикан от анексирането на Крим от Русия, са били предадени благополучно на Украйна. Артефактите включват масивен златен скитски шлем от IV в. пр.н.е. и златно украшение от II в. пр.н.е., което тежи повече от килограм. Транспортирането им слага край на продължилата близо десетилетие съдебна борба за артефактите.

 

През 2016 г. Окръжният съд в Амстердам взе решение в полза на Украйна. Но европейската съдебна практика предполага изключително задълбочен анализ и продължителни процедури за вземане на решения, за да се избегнат грешки. И ние избегнахме грешката - може би не толкова бързо, колкото ни се искаше - но решението беше взето безпогрешно.

Ростислав Карандиев, изпълняващ длъжността министър на културно-информационната политика на Украйна

След поредица от решения, през юни Върховният съд на Нидерландия постанови, че музеят трябва да върне съкровищата на Украйна, а не на четирите музея, от които те първоначално са дошли за изложба, озаглавена "Крим - златото и тайните на Черно море". Съдиите се позовават на липсата на национално признание за анексираната от Русия Автономна република Крим. На 27 ноември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди мнението на Русия, че съкровището трябва да бъде върнато в Крим. A в коментар в Telegram назначеният от Москва губернатор на полуострова предлага те да бъдат върнати чрез "постигане на целите на войната в Украйна".