Свят

Столтенберг: За всички ни е добре Швеция да бъде пълноправен член на НАТО

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства удължаването на временното прекратяване на огъня между Израел и Хамас. Той говори пред репортери преди срещата на външните министри в централата на НАТО в Брюксел. По време на двудневната среща на високо равнище министрите ще обсъдят редица въпроси, вариращи от подкрепата за Украйна, войната между Израел и Хамас, присъединяването на Швеция към НАТО и напрежението между Сърбия и Косово.

Надявах се на пълноправно присъединяване на Швеция към НАТО до тази среща. Това не се случи. Добрата новина е, че президентът Ердоган внесе документите за ратификация в турския парламент и очаквам парламентът да финализира обсъжданията си и да приключи възможно най-скоро. Защото ще бъде добре за всички нас, Швеция да бъде пълноправен член.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг допълни, че се надява, че американската военна помощ за Украйна ще продължи, като призова и другите страни от алианса да подкрепят Киев. По време на срещата България ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Тя ще проведе разговори с колегите си от Канада, Гърция, Румъния и Черна гора.