Европа

Лошото време взе жертви в Черноморския регион на Украйна и Молдова

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Лоша е зимната обстановка и в Украйна. Властите съобщават за над две хиляди населени места, които са останали без ток през уикенда. Работата по разчистването на снега продължава.


Най-малко 13 души са загинали, а десетки са ранени в Украйна, Молдова и Русия, в резултат на зимна буря, която предизвика хаос в районите на Югоизточна Европа и по черноморското крайбрежие. Стихията повали дървета и събори електропроводи и остави стотици хиляди хора без електричество.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в Одеса са загинали петима души, а 19 са били ранени. По данни на украинското министерство на енергетиката, цитирано от Свободна Европа, към вечерта на 27 ноември поради силния вятър и снеговалежите без електрозахранване са били 882 населени места в 12 области.

Най-голям брой населени места без електричество има в Одеска област - 313, което засяга около 110 000 потребители. Службата за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че до вечерта на 27 ноември са били изтеглени 1233 автомобила и са били премахнати 164 дървета.

Молдова и Румъния също бяха сериозно засегнати от бурята, която връхлетя от Черно море и донесе снеговалежи чак до Москва, което Хидрометеорологичният център на Русия нарече "една от най-силните бури в края на ноември". Властите в Молдова съобщиха, че са станали девет пътнотранспортни произшествия, при които са загинали двама души, а 14 са били ранени. Освен това двама души са били открити мъртви в автомобил, залят от кал, близо до село Коскалия.

Руското министерство на енергетиката съобщи, че около 1,9 млн. души са били засегнати от прекъсвания на електрозахранването в южните райони на Дагестан, Краснодар, както и в окупираните от Русия части на украинските Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка и Кримска области.