България

Нови мерки срещу COVID-19: Маските в болници и социални домове отново стават задължителни

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Връщат маските в болниците и социалните заведения. Решението влиза в сила от днес в шест области на страната заради високата заболеваемост. Това се отнася за София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. На този фон - всеки четвърти изследван през последните 24 часа е дал положителна проба за Covid-19. 

Нараства броят на заразените с Covid-19 пред кабинетите на личните лекари. Пациентите са с нетипични за сезона респираторни оплаквания, посочи пред Euronews Bulgaria д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз.

Пациентите имат по-висока температура, която отива вече към 38-39 градуса, това поне виждам аз. Останалите симптоми са очаквани за заболяването.  

д-р Гергана Николова

Според вирусолога проф. Радостина Александрова за момента няма индикации, че зараждаща се вълна ще бъде по-тежка от предишните.

Няма никакви данни, че тази вълна ще е по-тежка, но най-вероятно това се дължи до голяма степен на факта, че хората имат по-сериозен имунитет.

проф. Радостина Александрова

Доктор Николова казва още, че заради големия брой заразени, се увеличават хората, които искат да се ваксинират. Остава обаче проблемът с липсата на направления за тестове. 

Това е проблем, който не знам как ще се реши, не може хората да обикалят по кабинетите, защото това ще влоши заразата.

д-р Гергана Николова

Към момента от Лекарския съюз нямат комуникация с ресорното министерство за възстановяване на възможността на лекарите да издават направления за PCR тестове.