Политика

„Ще се разберем за шеф на СОС“: БСП и ПП-ДБ-СС сближават позиции

От Euronews България Euronews България
Vanya Grigorova BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Трябва и ще се разберем през следващите седмици, надявам се, кой да бъде председател на Столичния общински съвет.

Това коментира общинският съветник Ваня Григорова след проведената днес среща на социалистите в СОС с основателя на „Спаси София“ Борис Бонев и общински съветници от ПП-ДБ-СС. Тя увери, че не се върви към нови избори на общински съветници.

Григорова посочи, че по отношение на това дали биха подкрепили друг кандидат на ПП-ДБ-СС за председател на СОС, първо трябва да видят кой ще бъде той и какви приоритети залага.

Темата за председател на СОС въобще не беше засегната. Направихме един конструктивен разговор, по-скоро експертен, отколкото политически. Засегнахме основните теми, които вълнуват колегите.

„Казахме нас какво ни интересува и според нас какво ги вълнуват гражданите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“, потвърди и председателят на БСП - София Иван Таков, който също присъства на срещата.

Таков коментира, че личността на председателя на СОС не е важна и каза, че са засегнали и темите с почистването на улиците и тротоарите. Той посочи, че са обсъдили и инфраструктурните проекти, както и по отношение на децентрализацията. „По някои от тези теми имаме общи виждания. В общинската икономика имаме някои различния, най-вече по общинските дружества и предприятията“, поясни Таков.

„Не е воден разговор за избор на председател на СОС. Както многократно се чу от всички политически сили, личността не е проблем“, коментира Борис Бонев.

По неговите думи в програмата на ПП-ДБ-СС и вижданията на БСП има припокриване по основните важни теми за София, но открои, че има и теми, по които са налице разминавания.

На въпрос относно критиките от страна на ГЕРБ за снегопочистването в столицата, Бонев посочи:

„Хората много добре разбират, че едни системи, които са разграждани 18 години, няма как да бъдат изцяло преработени за 1-2 седмици и да започнат да работят по коренно различен начин. С изключително тежката зимна обстановка екипите на Столична община, на районните кметове, на Столичния инспекторат, на пожарна и аварийна безопасност, полагат изключително сериозни усилия да се справят с предизвикателството. Вече 32-33 час тези хора не спят, те са на терен, работят, за да възстановяват движението, да премахват снежно покритие и счупени клони. За мен е много странно това поведение на ГЕРБ, но не е неочаквано“, каза той и посочи, че „кресливият път на опозицията“ според него не е правилен, предаде БГНЕС.

Той обяви, че за първите четири дни на новия директор на Столичния инспекторат има между 3 и 7 пъти повече наложени глоби по общинските наредби.

Днес има наложени глоби за хиляди фирми на почистващите фирми за неизчистени спирки, пращани са за допълнителни обработки, не им е признавано почистването заради липсата на качество“, каза още той.