Свят

Борба за живот: Вече две седмици десетки работници в Индия чакат спасението под тонове пръст и бетон

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Опитите за спасяване на 41-те строителни работници, намиращи се от две седмици в срутен тунел в Северна Индия, отново бяха възпрепятствани. Спасителите работят на ръка, за да отстранят отломките, след като използваният от тях пробивен апарат се е повредил и все още не е поправен.

Международният експерт Арнолд Дикс, който помага на спасителния екип на мястото на инцидента в щата Утаракханд, заяви, че не е ясно кога сондажите ще могат да започнат отново.

Сондажът е спрян. Прекалено много натоварихме машината. Има вероятност тя да не може да направи нищо повече. Разглеждаме множество варианти. Ще преосмислим подхода си.

Арнолд Дикс, президент на Международната асоциация за тунелиране и подземни пространства

Работниците са в капан от 12 ноември, когато свлачище причини срутване на част от близо 5-километровия тунел, който те изграждаха. Вертикалното копаене се разглежда като алтернативен план за достигане до затрупаните мъже, а спасителите вече са създали път за достъп до върха на хълма. Въпреки това спасителните екипи ще трябва да копаят 103 метра надолу, за да достигнат до затрупаните. Това е почти два пъти по-голямо разстояние от хоризонталното копаене. Бедстващите получават кислород, вода и храна през отделни тръби. Повече от дузина лекари, включително психиатри, са на мястото на аварията и следят за здравословното им състояние.