Общество

Трифон Вълков, инфекционист: Няма основания за паника от това, което се случва в Китай

От Диана Радева Диана Радева Водещ
Global_And
Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Това, което се случва в Китай, няма основания за паника, че това ще е нов причинител за нова епидемия или пандемия. От средата на октомври се наблюдава увеличаване на заболеваемостта в Китай. Те предната седмица представиха в Жанева информация, че причинителите са стандартни вируси, които са известни от дълго време. Няма нов причинител.

Това каза за Euronews Bulgaria инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Ето какво още сподели той:

От друга страна, това, което те наблюдават като симптоматика, не е нещо, което не сме виждали. Тоест, нямаме нов тип клинични оплаквания. Още същия ден СЗО би отбой по отношение на тази аларма. Когато се появи в края на 2019 г. COVID-19, когато тръгна от Китай, тази страна се наложи като име, което буди интерес в здравните власти. Факторите, които са притеснителни в тази насока са, че тази страна има над милиард жители и разпространението на респираторни вируси се случва бързо.

Когато човек търси информация за заболеваемостта от COVID-19, това може да се направи винаги на сайта на НЦЗПБ. Там се отчита плато, което започва да се снижава. Грипът също идва обаче. Заболеваемостта от грип е винаги най-висока през декември, януари и февруари. Това не е нещо необикновено. Не е неочаквано.

Няма разлика в симптоматиката на грипа и тази година от информацията на СЗО и НЦЗПБ. Единствената възможна профилактика срещу грипа е поставянето на ваксина. Това е единственият начин да се предпазим. Препоръчителна е за рисковите групи. Мисля, че в аптечната мрежа ваксината срещу грип все още трябва да я има. Никога не е късно човек да се ваксинира срещу грип. Между октомври и ноември е най-добре да се ваксинираме, защото на организма са му нужни около две седмици, за да създаде протективен имунитет.

Цялото интервю вижте във видеото.