Ела в...

"Ела в..." Крит

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

“Научи ме да танцувам. Ще го направиш ли?”

“Да танцуваш? Танц ли каза?”

“Давай, момчето ми!”

“Заедно!”

“Давай!”

“Отново!”



„Това е мястото, където е изиграна една от най-култовите сцени във филма – там, където играят сиртаки!“

И то изтанцувано от знаменития Антъни Куин през 1964 година. Мястото е Ставрос на остров Крит. Живописният плаж с високата и стръмна планина, е фон за прословутата сцена от филма „Зорба гъркът“.

„Зорба гъркът“, известен още като „Алексис Зорбас“, е драматичен филм, копродукция на Съединените Американски Щати, Великобритания и Гърция, режисиран от Михалис Какоянис, който е автор и на сценария, базиран на едноименната новела на Никос Казандзакис. В главните роли участват Антъни Куин и Алън Бейтс. Филмът е сред основните заглавия на 37-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" с номинации за награда в 7 категории, включително за "най-добър филм", печелейки 3 статуетки, в това число наградата за най-добра поддържаща женска роля и за операторско майсторство. Музиката към филма на Микис Теодоракис, и особено песента „Зорба“ става популярна по цял свят и се превръща в символ на Гърция. През 1968 година, произведението е претворено под формата на мюзикъл, поставен на Бродуей.

Табела напомня на тези, които не знаят къде се намират, че на това място е заснета емблематичната сцена от прословутата лента. Плажът е много приятен. На места пясъкът е розов. Наоколо има таверни за отдих от жаркото слънце с вкусна храна.

От едната страна на залива понякога бушуват големи вълни, докато от другата водата е винаги спокойна като огледало. Ако сте на остров Крит обезателно посетете Ставрос – няма да съжалявате!

Съвсем наблизо се намира друг емблематичен за остров Крит плаж – Сейтан Лимани!

Много интересен плаж! До него се стига по изключително стръмен и виещ се като змия, път. Това е едно от най-известните места на острова, заради невероятната гледка, която се разкрива.

За да стигнете до самия плаж трябва да преодолеете козите хлъзгави пътеки. Задължително трябва да си носите кецове или маратонки, защото само по чехли рискувате да се нараните сериозно. До самия плаж се стига за около 20 минути. Атракцията на Сейтан Лимани са козите, които обожават да обикалят около туристите, да просят храна, да се отъркват около хората, даже да полегнат на хавлиите им, а дори и да се къпят в морето. Пазете си вещите, защото са хитри и за един миг ще ви откраднат чантата, хавлията или храната 

Следващият безумно красив плаж, който искам да Ви покажа е в съвсем противоположната посока.

“Плажът е Фаласарна. Островът е Крит. Уникално място. Дива природа и розов пясък!“

Както на Елафониси и на Фаласарна се среща красивият розов пясък от натрошените милиони черупки и корали.

Фаласарна е един от най-предпочитаните за почивка от туристите плажове на острова. Това е така заради асфалтирания път до него, добре уредения плаж, на който има всичко – безплатен паркинг, безплатни душове и съблекални. На брега има няколко заведения за пиене и хранене, както и достатъчно чадъри и шезлонги за желаещите. И разбира се, като навсякъде другаде на острова – предостатъчно свободна зона на всички, които не желаят да плащат за сянка, а си носят собствени чадъри. В тази връзка навсякъде по магазините хубав чадър се продава между 8 и 20 евро, в зависимост от големината, плата и изработката.

Чудесна дебела сянка от чадърите с палмови клони. Удобни шезлонги с удобни лежанки. Цените им варират между 10 и 20 евро за целия ден. Шатрите на първа линия са малко по-скъпи, но пък, ако сте компания ще ви излезе на добра цена. Локацията е подходяща за семейства с деца, защото водата е плитка и става постепенно по-дълбока. Има спасители на целия плаж.

И тук имате възможност да разгледате подводния свят, ако си носите маски и шнорхел.

Заедно с Балос и Елафониси, плаж Фаласарна е едно от най-посещаваните места на острова, но никога не е пренаселено, защото ивицата е дълга и широка и има достатъчно отстояние от останалите плажуващи.

Фаласарна – широка ивица, заобиколена от високи планини. Великолепен, изключително чист пясъчен плаж с кристално чиста вода. Крит предлага изумително красиви райски места!

(следва продължение)