Европа

Най-доброто от изкуствата в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ако посещавате Бургундия във Франция, ще се натъкнете на голям фестивал на уличните изкуства. 16 компании изнасят поредица от представления през деня и нощта: общо 35. Те са на границата между съвременния цирк, танца и въздушните спектакли. Всичко е безплатно.

Озаглавена "Цветът на идеите – шедьоври на парижкия център Помпиду", тази изложба е първата, представяща изкуството на Анри Матис в Унгария. Над 150 творби покриват всички основни периоди от творчеството на художника – от фовизма до късните му занимания с хартия. В допълнение към картините Музеят за изящни изкуства показва богата селекция от рисунки, графики и скулптури на Матис. Изложбата може да се види до 16 октомври.

Инициатор и куратор на тази уникална изложба е емблематичният архитект и визионер сър Норман Фостър. Колата тук е владетел: 40 изключителни, цветни, футуристични и понякога странни превозни средства запълват пространството. Фокусът е върху изкуството на автомобилния дизайн.Естетика, оригиналност, технически прогрес... Автомобилите на Фостър преплитат технологии и изкуство. "Движение" представя и произведения на изкуството на Анди Уорхол и други творци.