Европа

Европа е в капана на мащабни горски пожари

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В горещото лято на 2022 година Европа бележи рекорд на пожари.

В Жиронд, Франция, пламъците унищожиха над 7000 хектара земя за по-малко от 48 часа. 11 000 души са евакуирани. Други огнища са регистрирани в Югоизточна Франция и на север от Париж.

Стотици пожарникари от дни се борят с огнените стихии и в Португалия, една от най-засегнатите страни. Къщи и хиляди хектари храсти и гори са изпепелени. Около 10 са големите огнища на територията на Португалия. В много райони е обявено бедствено положение.

Гори и Испания, където живачният стълб достигна рекордните 47 градуса. На юг до Коста дел Сол над 2300 души избягаха от пожар, който се разпространи към хълмовете Михас и се вижда от плажа на Торемолинос. В Гърция през последното денонощие е имало най-малко 51 горски пожара.

В Италия започват реставрационни работи на главния кей на Бибионе, повреден от огромния пожар, разразил се в боровата гора на венецианския плаж. Уплашени туристи трябваше да скочат в морето, за да се спасят.

От 1 януари до 16 юли в държавите-членки на Европейския съюз са изгорели общо 346 000 хектара горски площи, площ по-голяма от цялата област Вале д'Аоста. Изгорялата площ е три пъти по-голяма от средната за последните 16 години.