Политика

Терзиев отхвърли обвиненията на МВР за късното съгласуване на протеста

От Euronews България Euronews България
Vasil Terziev BGNES (4) Снимка: БГНЕС

Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните работи (МВР) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС), не отговарят на истината, съобщиха от общината.

Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, става ясно от съобщението, цитирано от БТА.

В позиция във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев също пише, че не отговарят на истината думите, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР и СДВР в законовия срок. Терзиев допълва: „Аз лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт през онази вечер.


"От изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и коментарите на председателката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и експерт по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те прехвърлят вината за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция миналия четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това показва дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите на България или стандартен опит за манипулиране на обществото", пише кметът на София.

Терзиев припомня, че правото на мирно събрание на гражданите е конституционно уредено. Единственият повод за ограничаването на това право е да има "несъмнени данни", които, като кмет може да получи единствено от държавен орган, разполагащ с правомощия да събра такива данни. Органът, който много добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да управлява рисковите за обществения ред ситуации е МВР., пише кметът на София и допълва, че ако има такива данни, то от полицията трябва да информират обществеността и институциите.

Кметът, на база получените от МВР данни, може да издаде мотивирана писмена заповед, с която да ограничи това право на гражданите, а самата заповед подлежи на съдебно обжалване. Разбира се, ако данни няма, подобна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права, пише още Терзиев.

И рискът за обществения ред при спортни мероприятия също се оценява от МВР, съгласно Закона за опазване на обществения ред. А степента на риск се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи, стои още в публикацията на Терзиев.