Европа

Евродепутат: Дискриминационното отношение към България и Румъния за Шенген е неприемливо

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

За мен е много важно при речта на премиера пред европарламента да се чуят за пореден път призивите на България за присъединяване към шенгенското пространство. Това дискриминационно отношение към български и румънски граждани е неприемливо.

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова.

Трябва да се изтъкне, че не можем да допускаме такова отношение към една група граждани на Европейския съюз по политически причини.

Вторият важен въпрос е до каква степен върви подготовката за приемането на България в еврозоната.

Позицията на европарламентът по отношение на Шенген нееднократно е била представяна - имаме пълната подкрепа. Въпросът е да се използват всички дипломатически и дори натиск към Нидерландия и Австрия. Особено към Австрия, които изразяват обструкции, които не са базирани на факти или критерии. По отношение на еврозоната все още липсва в държавата ясната информационна кампания, която ни е обещавана през последните две години. Т.е. обществото не знае дали това е добра стъпка.

Без енергийна стратегия и ясен план какво правим в енергетиката нямаме икономическо бъдеще. Енергетиката не може да става жертва на политически боричкания.

Вижте цялото интервю във видеото.