Свят

Анализатор: Сам Олтман е златното дете на изкуствения интелект

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според анализатори решението на компанията OpenAI да смени изпълнителния директор ще се отрази на целия технологичен сектор. Сам Олтман стана световноизвестен с чатбота ChatGPT и предупрежденията за рисковете, които крие изкуственият интелект. 

"Олтман е златното дете на изкуствения интелект и това ще има вълнообразен ефект и в индустрията, и на Уол Стрийт", каза Дан Айвс, управляващ директор в Wedbush Securities.

След рокадата Олтман оглави изследователски екип на Microsoft за разработка на изкуствен интелект заедно със съоснователя на OpenAI, Грег Брокман. А заради оттеглянето му, стотици негови колеги заплашиха да напуснат, ако членовете на борда на директорите не подадат оставка след решението да се разделят с досегашния шеф. 

"Те не разбират защо Сам Олтман беше изгонен само заради това, което нарекоха "липса на комуникация с борда" и затова вече нямат доверие този борд да управлява компанията", смята Кортни Бонъл, Associated Press.

Миналата седмица от OpenAI внезапно обявиха, че Олтман си тръгва от компанията и досегашният главен технологичен директор временно ще изпълнява задълженията му. Посочената причина за смяна на ръководството беше, че Олтман не бил напълно откровен в комуникацията с борда.