Euronews Уикенд

Република Северна Македония започва преговори с ЕС на 19 юли

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Приемането на т.нар. "френско предложение" от Събранието на Република Северна Македония и отблокирането на българското вето се отбелязва от световните агенции и редица западни издания.На фона на протести, организирани от опозицията, парламентът одобри ключовия документ със 68 гласа "за". Веднага след това премиерът Димитър Ковачевски обяви датата на междуправителствената конференция, на която формално ще бъде даден старт на преговорите с Европейския съюз. 

 

Най-накрая имам честта да обявя датата на първата междуправителствена конференция, която ще се проведе на 19 юли в Брюксел. 

Димитър Ковачевски - премиер на Република Северна Македония

Брюксел и Вашингтон приветстваха одобряването на предложението от парламента на Северна Македония. "Поздравяваме Северна Македония с гласуването, което сега проправя пътя за бързо начало на преговорите за присъединяване", написа в Туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, каза, че това е съдбоносна стъпка за Северна Македония и Европейския съюз. "Бъдещето ни е да сме заедно и ви приветстваме с отворени обятия", допълни той. Мишел обяви още, че вотът в Собранието открива пътя за т.нар. междуправителственаконференция със Северна Македония още следващата седмица. Това не е началото на преговорите, а само политическо разясняване на процеса, който ще започне, след като приключи приемането на поправката за българите в Конституцията. 

Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, заяви, че страната му "приветства решението на парламента в Северна Македония да направи следващите стъпки към членство на страната в ЕС". 

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония - ВМРО ДПМНЕ, е против споразумението, което проправя пътя за признаване на българско малцинство и вписването му в конституцията на страната. Нейните аргументи са, че сделката застрашава македонската идентичност.