Euronews Уикенд

Акция срещу пияни и дрогирани шофьори

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Специализираната полицейска акция насочена срещу шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества продължава. Тя стартира след кървавия инцидент, причинен от шофиралия под въздействието на упойващи вещества бивш футболист Георги Семерджиев, отнел живота на две млади жени. Тази нощ наш екип тръгна на проверка заедно с екип на пътни полицаи във Велико Търново. Какво установи контролът, вижте в следващия репортаж.

Акцията започва около 22 часа. Патрулна кола на Пътна полиция проверява автомобилите на централна улица във Велико Търново. Пробата на първия водач за алкохол е отрицателна, а с DrugTest го изследват и за наркотици.

 

Той трябва да търка тампона в устата си, като целта е той да се напои тампона и след това се поставя в техническото средство, което автономно извършва проверката без намеса на човек.

младши инспектор Стоян Стоянов

Резултатът е готов след 4 минути. Тестът е отрицателен.

 

Ами свършиха си работата господата… Аз като употребя алкохол и не карам!

Севдалин Максимов, шофьор

Спътникът на Севдалин признава, че е с отнета книжка за една година заради демонстративно каране.

 

Аз в момента нямам право да карам автомобил, но като имах просто ми беше приятно да бързам за някъде, да ми бият палка да ме спрат, да ми губят времето.. ми е отнета книжката за демонстративно шофиране.

Кристиян

Пътните полицаи споделят, че най-масовата група на нарушителите, употребили наркотици, е тази до 25 години.

 

За две години стаж от книжката нито един път не съм употребявал алкохол и наркотици.

Мариян Денчев

Според мен трябва да има такива тестове, защото има доста хора които употребяват алкохол, докато карат.

Габриела Чопова

От сутринта до полунощ има засечени един шофирал с 1,76 промила и и един употребил канабис. Непълнолетен пък блъснал полицейска патрулка с мотора си.

 

В момента има изкарани два екипа в малките населени места, които са установили двама неправоспособни непълнолетни водачи – 16-годишен в село Капиново управляващ лек автомобил и 17-годишен управляващ мотоциклет в Дебелец. Ще има последствия за хората, които са предоставили МПС!

Радостин Върбанов, н-к сектор “Пътна полиция”

От началото на специализираната операция във Великотърновско полицаите са хванали 13 шофьори употребили и седем шофирали след употреба на наркотици, както и девет неправоспособни. Засилените проверки продължават.

Репортаж на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.