Свят

Експерти: Отвличането на кораба не е пиратски акт, но няма с кого да се водят преговори

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Отвличането на кораба „Галакси Лийдър“ не може да се нарече пиратски акт. Това е добре организирана политическа операция, заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ военният експерт доц. Георги Цветков. Този проблем в региона не е нов и е възможно засилване на военното присъствие от страна на западните държави там, коментира адвокатът по морско право Димитър Карагеоргиев. Той допълни, че на практика няма юридически субект, с който да се водят преговори за освобождаване на заложниците.

„Ясно се заявява, че това не е изолиран акт, а ще бъде една постоянна заплаха. Страните, които могат да реагират военно – това са европейските държави и САЩ – мисля,м че няма да рискуват с ескалиране на конфликта на сушата“, каза доц. Георги Цветков.

„Чисто юридически, тук няма много ходове за действие. По-скоро би трябвало да се търси политическо решение, дипломатически преговори и санкции и помощ от партньори. Няма действащо правителство в Йемен – може да се търси помощ от Иран, от ЕС“, смята адвокат Димитър Карагеоргиев.

 

Целия разговор вижте във видеото.