Политика

Генчовска и Османи подписаха протокол към двустранния договор

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

България и Северна Македония подписаха втори двустранен протокол като част от Договора за добросъседство. Това е стъпка напред към бъдещото членство в Европейския съюз на западната ни съседка. Преди това обаче - страната трябва да изпълни условията в пакета от мерки.

Стъпка напред в дипломатическите отношения между София и Скопие, но с условието Северна Македония да изпълни нужното, за да започне преговори за членство в европейското семейство.

 

България направи отстъпление в позицията си за официалния език в РСМ. Изцяло се съобразяваме с решенията на НС. Както знаете, в двустранните си отношения с РСМ България не признава официалния език, това обаче е по-различно в контекста на останалите 26 държави-членки на ЕС.

Теодора Генчовска – министър на външните работи в оставка

Съдържанието на подписания двустранен протокол ще стане ясно във вторник. Северна Македония ще започне преговорите за членство едва след като впише българите като държавотворен народ в Конституцията си.

 

Този период зависи от властите в РСМ, може да продължи 3 месеца, както беше с промяната на името на държавата, може да продължи и 2 години.

Теодора Генчовска – министър на външните работи в оставка

В протокола са заложени срокове на изпълнение, а останалите страни членки ще следят за това. Документът между двете страни беше подписан в Министерството на външните работи.

 

Отношенията между нашите две държави отварят нова страница. Ще се свържат хората във всяка област, бизнесите и различните институции. Основат се на взаимно довери като на близки приятели, като съюзници в НАТО, надявам се скоро и като съюзници в ЕС.

Буяр Османи – министър на външните работи на РСМ

Въпреки общите усилия, гласуването на предложението на френското председателство на ЕС беше съпътствано от протести пред парламента в Северна Македония.

 

Те трябва да извървят своя път. Техния политически елит, но и медиите и всички обществени говорители, просто трябва да извървят своя път към европеизацията на РСМ.

н.пр. Ангел Ангелов – посланик на България в Северна Македония

За Euronews Bulgaria - Анелия Джамбазка.