Общество

След бурята във Варненско – обстановката постепенно се нормализира (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Пет общини във Варненска област – Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол и Аксаково, остават в бедствено положение, а в една - Девня - то е частично, в резултат на ураганния вятър, снеговалеж и снегонавявания.

Всички училища в община Варна днес преминават на дистанционно обучение заради бедствието. Достъпът до вълнолома, буните и пристанище „Карантината“ е ограничен. Вятърът в областта утихна. Пораженията тепърва ще се изчисляват. 

Междувременно започнаха да се организират в доброволни отряди за разчистване. Пътната обстановка се нормализира. Вчера десетки населени места в Североизточна България останаха без електричество заради скъсани кабели. Работата по отстраняване на авариите и щетите продължават.

Заради бурята загинаха двама души. Жената, която пострада заради паднала топола в София, вече е изписана от болница „Пирогов".  Десетки са сигналите за паднали дървета в столицата. 

"Ситуацията постепенно се нормализира, сигналите, които постъпват при нас, са изключително малко. През вчерашния ден реагирахме на 300 произшествия, свързани с метеорологичните явления, като след 19.00 ч. бяха само две на територията на Варна", каза за Euronews Bulgaria началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

"Имаме прекъсвания на електрозахранването в няколко области – Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Също така, е прекъснато и водоснабдяването в част от област Добрич", допълни той.

 

Още за обстановката след бурята - вижте в следващото видео: