България

Бедствие и жертва във Варна, затворени пътища, блокирани хора (Обновява се)

От Euronews България Euronews България
Global_And
Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен вятър и валежи, предаде БНР.

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Жена загина, след като дърво се стовари върху нея. Сигналът за инцидента е подаден около 21:15 ч. 43-годишна жена е вървяла по улицата, когато дърво се е откършило и е паднало върху нея. Жената е от Каспичан. Според информацията тя е загинала на място.

Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината, се казва в обръщението на кмета на Варна Благомир Коцев. Той е свикал и кризисен щаб заради усложнената обстановка.

Следобяд Коцев е изпратил официално искане до Министерството на образованието и науката за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. Режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности. Условията в града са опасни за децата, съобщава Коцев на фейсбук страницата си. Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. Час по-късно с решение на министъра на образованието и науката Галин Цоков понеделник бе обявен за ден с онлайн форма на обучение във Варненско. 

На територията на община Аксаково, в хотел има 25 души, които са блокирани там заради снежните преспи. Министър Стоянов разпореди да се направи всичко възможно, за да бъдат извозени те на безопасно място.

Sniag BNR Facebook Снимка: БНР-Варна/Фейсбук

Обстановката в област Добрич заради метеорологичните условия се усложнява. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента.

Затворен за движение за автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер. Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.

Пред обявяване на бедствено положение е и част от област Шумен.

Бурята и силният вятър по Южното Черноморие нанесоха щети върху десетки коли и къщи, а снегът в Руен и в община Малко Търново остави села без ток и блокира десетки автомобили. На брифинг на кризисния щаб стана ясно, че бедстващи хора няма, но от утре договорът на снегопочистващата фирма в областта ще бъде прекратен заради отказ късно снощи да изкара снегопочистващите машини.

След часове почистване на паднали дървета пътят към Малко Tърново и границата бе отворен и проходим при зимни условия, но рано тази сутрин десетки автомобили останаха блокирани заради сняг и паднали дървета. Затворен заради навявания остава пътят Бургас-Обзор и Дюлински проход. Айтоският проход е отворен.

„Най-тежка е ситуацията в община Руен където около 30 села са без ток, работи се по отстраняване на аварията, има паднали стълбове в следствие на силния вятър. Има около 30-40 сантиметра сняг на места, но общинската фирма почиства мрежата, надяваме се в понеделник сутринта всички аварии да са отстранени“, каза Пламен Янев - областен управител Бургас.

За часове централно кръгово движение в Бургас бе затворено заради падаща фасада на хотел от силния вятър. До обяд 105 сигнала са постъпили на спешния телефон и над 50 в пожарната.

”Основно са сигнали за паднали дървета на териториите на общините Бургас, Руен, Поморие, Малко Търново. 11 екипа на структурата в момента отстраняват дървета на главните пътища и върху автомобили. Имаме два сигнала и за паднали дървета подпряни на къщи, на домове, единия от които в Поморие“, каза Николай Николаев - началник РДПЗН.

Огромното вълнение заля всички плажове по Южното Черноморие, някои които са напълно унищожени. В Бургас вълни над два метра потопиха ивицата и крайбрежните заведения и достигнаха до паркираните автомобили. Вълнение до 5 бала прехвърли пешеходната алея и в Приморско, а пясъкът на северния плаж е почти отнесен. В Царево 4-метрови вълни завлякоха няколко лодки и велосипед на пристанището.

От летище Бургас уточниха, че няма отменени и канселирани полети, но има закъснения в разписанията.

Предупредителен жълт и оранжев код за опасно време са в сила в Източна България в неделя. Според синоптичната прогноза в следобедните часове вятърът постепенно ще отслабва, валежите ще спрат, а облачността и над източните райони ще се разкъсва. Времето обаче остава студено, а градусите падат под нулата. На места минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните - между 5° и 10 градуса.