България

Опасно време: Силният вятър преминава в ураганен, а дъждът - в сняг

От Euronews България Euronews България

С дъжд, сняг и силен вятър започват почивните дни. Метеоролозите предупреждават, че през нощта срещу неделя в Североизточна България вятърът ще се усилва до ураганен, като в същото време  температурите ще се понижат чувствително.

За днес предупредителен жълт и оранжев код са в сила в цялата страна, като на места поривите  на вятъра могат да достигнат до 25-30 м/с. Валежи от дъжд, които могат да преминат в сняг,  се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Първите по-значителни количества се очаква да паднат още днес следобед, а от Министерството на околната среда и водите предупреждават, че са възможни наводнения в района на няколко реки, сред тях и по-големи като Дунав, Камчия и Русенски Лом.

Заради обилен снеговалеж вече е затворен проходът Троян - Кърнаре за камиони. Забраната се отнася за камиони с тегло над 12 тона и половина.

Сняг вече валя тази нощ на прохода "Петрохан", но снежната покривка не се е задържала и пътищата са  чисти. Мокър сняг имаше тази сутрин и на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и връх Перелик в Родопите.

 От пътната агенция предупреждават водачите да тръгват подготвени на път, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.