Цвят

Изследователи от Еквадор откриха нов вид орхидея

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Благодарение на уникалните си климатични и географски условия, Еквадор е дом на над 4000 местни вида орхидеи. Сега изследователи от фондация EcoMinga твърдят, че са открили нов местен вид - Лепантес Инесманзаноае. Открито в резервата Рио Мандуриаку, растението е кръстена на Инес Мансано, еквадорска природозащитничка и юристка, която е работила и допринесла за екологичните закони и действията в областта на климата в страната. В допълнение към това растение изследователите откриват и четири нови вида за Еквадор, които се срещат в други страни. 

През 2020 г. проучвахме северната част на река Мандуриаку. Там регистрирахме този вид. На практика от около три, четири години проучваме цялата северозападна част на Еквадор.

Марко Монтерос, изследовател, фондация EcoMinga:

Според изследването видът се отличава по кадифените, напречно двуделни венчелистчета. В Еквадор има повече от 350 вида орхидеи и броят им продължава да се увеличава всяка година.

Имаме данни от изследвания, проведени преди няколко години, според които 30 % от флората, регистрирана за Еквадор, са орхидеи, говорим повече или по-малко за това, че от приблизително 18 000 вида, които имаме, 30 % са ендемични само в Еквадор и те са орхидеи, най-големият ендемизъм на растенията в Еквадор са орхидеите.

Марко Монтерос, изследовател, фондация EcoMinga:

Еквадорската Кордилера дел Тойсан, където е направено новото откритие, е част от северозападната тропическа гореща точка на Андите, считана за мястото с най-голямо биоразнообразие в света. В този регион фондация "ЕкоМинга" управлява резервата "Река Мандуриаку", където се извършва опазване и защита на биоразнообразието, особено на застрашените видове.