Euronews Уикенд

Еврокомисарят по икономиката пред Euronews: Инфлацията ще започне да намалява

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Инфлацията достигна рекордно високи нива в страните, използващи еврото, докато Европа се опитва да се справи с кризата с високите разходи за живот. Тя достигна 8.6% през юни в 19-те страни от еврозоната, счупвайки предишния рекорд от 8.1% през май. Увеличаването на разходите за енергия, подхранвано от войната срещу Украйна, е една от причините за темпа на индекса на потребителските цени, който е най-висок от въвеждането на еврото през 1997 г.

Мария Псара от Euronews разговаря с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони, за да опита да отговори на въпроса какви мерки предприема ЕС.

 

  • Европейската комисия ревизира своите икономически оценки. Изглежда, че за Европа най-лошото тепърва предстои?

 

  • Наистина, намираме се вече в бурни води. 24 февруари промени играта, не само за геополитиката, за мира, за жертвите в Украйна, но и за нашата икономика. Сега все още имаме умерено ниво на растеж. Аз няма да участвам в този вид пророчество за катастрофа. Прогнозираме, че тази година ще имаме растеж от 2.7%, който ще спадне до 1.5% през следващата година.

 

  • Какви са основните сценарии, по които работите?

 

  • Работим по сценарий, при който инфлацията вероятно достига своя пик през тези седмици. Тя ще достигне своя връх през третото тримесечие на тази година. И след това бавно ще започне да намалява през последното тримесечие на годината. Годишната цифра е 7.6% за тази и 4% за следващата година. Разбира се, това е основният сценарий. Той предполага, че енергийните доставки ще останат горе-долу такива, каквито са в момента. Но ако имаме пълно спиране на доставките на газ от Русия, ще преминем в по-неблагоприятна реалност.

 

  • Какво правите, за да смекчите тези сценарии и особено най-лошите?

 

  • Както винаги, трябва да се подготвим за най-лошото. Три неща са най-важни, според мен. Първо, зимата трябва да започне с достатъчно резерви на газ. Имаме добро ниво на резерви, по-високо от 60%, и по-високо, отколкото беше през 2021 г. Второ, диверсификация, което означава, че намаляването на руския петрол и газ трябва да бъде заменено с други източници. И третата точка, трябва да смекчим въздействието на цените на енергията и високата инфлация, особено за по-уязвимите домакинства. Бих добавил четвърта точка, но знам колко е трудно, общото усилие при осигуряването на алтернативни доставки.Сигурен съм, че действайки като един, Европейският съюз би бил по-силен докато преговаря на пазарите на газ и енергия. Но също така съм наясно с факта, че различни държави, различни компании имат дългосрочни договори. Не е лесно.

 

  • Комисията ще представи скоро своите планове за действие при извънредни ситуации за енергийната криза, но предложенията за сметките за електричество ще бъдат през есента. Няма ли да бъде твърде късно?

 

  • Ще продължим да се сблъскваме с високи цени. Това, което искаме от държавите-членки, е да има, доколкото е възможно, временна и целенасочена реакция, което означава, че тя трябва да бъде насочена към домакинства с по-големи затруднения при плащането на сметките за парно, ток, бензин. Това са семействата с по-ниски доходи. В същото време ние молим за временни мерки. Защото, ако въведем постоянни в подкрепа на горивата и традиционните енергийни източници, не само създаваме тежест за публичните финанси, но рискуваме да подкопаем собствения си климатичен преход.