Политика

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се договориха за бюджета и поетапна отмяна на дерогацията

От Euronews България Euronews България
Desislava Atanasova Yordan Conev BGNES Снимка: БГНЕС

Пет часа след провала на днешното пленарно заседание стана ясно, че ПП- ДБ, ГЕРБ и ДПС са провели дълги разговори, на които са били постигнати договорки по темите, станали причина за раздора в управляващото мнозинство през последния месец.

Следващата сряда ГЕРБ и ДПС ще се регистрират за кворума в сряда, за когато е насрочено прегласуването на вота на недоверие.

Постигнато е компромисно решение за дерогацията, обяви Десислава Атанасова. Изключението за внос и преработка на руски нефт ще бъде отменено поетапно – от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

"Съгласили сме се за този преходен период, за да няма сътресения на пазара", каза още Атанасова.

Парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС са постигнали споразумение и по параметрите на Бюджет 2024 с финансовия министър Асен Василев.

"По темата бюджет сме постигнали съгласие", обяви Теменужка Петкова от ГЕРБ на съвместен брифинг. Йордан Цонев от ДПС добави, че следващата седмица преработеният бюджет ще бъде внесен от министъра на финансите, предаде БГНЕС.

Основната промяна в бюджета е свързана с това, че отпада вноската от Газпром, разходната част се намалява с 2,2 млрд. лева. Останалата част на бюджетната рамка остава така, както бе обявена вече от финансовия министър Асен Василев, обясни самият той.

Йордан Цонев от ДПС съобщи, че е прецизиран и таванът на поемането на дълг с около 1,2 млрд. лева.

Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат автомагистралите "Струма" и "Хемус". Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета.

"Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи да бъдат удовлетворени", обобщи Десислава Атанасова.

"Така постигнахме съгласие за рамката и за съдържанието на капиталовите разходи на държавния бюджет. Той ще бъде внесен от министър Василев следващата седмица", допълни Цонев преди Василев да вземе думата.

Той съобщи, че за в бъдеще няма да има формиране на други мнозинства в пленарна зала.

"Имахме доста откровен разговор с колегите от ГЕРБ, за това, че нито те, нито ние е добре да формират мнозинство с другите партии в парламента – ИТН, „Възраждане“ и БСП, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие", каза Асен Василев.

И още едно от условията е било изпълнено - ПП-ДБ са обещали на "некоалиционите" си партньори от ГЕРБ и ДПС, че повече няма да гласуват с опозиционните партии в пленарната зала.

 

Обобщение от Камелия Колева вижте във видеото: