Политика

Сарафов нареди проверка на Б. Михайлов и "черното тото"

От Euronews България Euronews България

По разпореждане на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в т.ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов. Това съобщиха от държавното обвинение след снощния протест срещу Михайлов и ръководството на БФС. Протестът прерасна в безредици в центъра на София, при който бяха ранени десетки – и полицаи, и протестиращи.

Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболния съюз в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции – Министерство на младежта и спорта, НАП и др.

Прокуратурата ще информира обществеността за хода на проверката и резултатите от нея.

През ноември 2019 г. полиция и жандармерия атакуваха централата на БФС в столичния кв. "Бояна". Акцията на МВР беше свързана със серия медийни репортажи за неправомерно изразходвани средства от държавния бюджет за детско-юношеския футбол.

Тогава бяха иззети папки и дискове с документи от Футболния съюз, а след това спортното министерство заведе искове за връщане на средствата от страна на БФС, но към момента всички дела остават „висящи“.