Политика

Премиерът уволни зам.-вътрешния министър, а Калин Стоянов бил на кино по време на протестите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев е уволнен. Това стана ясно от изявлението на премиера Николай Денков.

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основно заради управлението на БФС, което доведе до упадък. Има грешки от страна на МВР. Но не може да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани. Изпратих вече писмо до централата на УЕФА и Етичната комисия. Ще потърся позицията и на ФИФА. Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев", обясни премиерът.

"В един момент трябваше аз да кажа на зам.-министър Темелакиев - отивайте и си вършете работата. Така че определено имаше проблем с координацията", каза Денков.

По отношение на вътрешния министър той виждал неадекватна оценка на обстановката. "Аз няколко пъти се чух вчера с него. Той ме уверяваше, че няма да има особени проблеми и не очаква провокации. Имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: "Нищо особено не се е случило", разказа премиерът.

Той не отговори на въпрос дали министърът на МВР Калинн Стоянов е номинация на ГЕРБ и каза, че ще разказва за това "като падне правителството". Стоянов обаче лично настоял да работи с Темелакиев. 

"Получих тази сутрин информация, че е бил на някаква кино прожекция, което е доста смущаващо. По това време имахме заседание на Министерския съвет и министърът беше заместен от зам.-министър Стоян Темелакиев", отговори премиерът на журналистически въпрос къде е бил министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на протестите".

Денков ще обсъди искането за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов първо с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина.

Премиерът каза, че няма забележки към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана.