Общество

СДВР: Действията ни бяха реципрочни на агресията

От Euronews България Euronews България

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество в центъра, на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти.“ Това заяви на брифинг тази сутрин шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Задържаните след снощните батални сцени, случили се в района около Националния стадион „Васил Левски“ и Министерство на спорта, са 33-ма. Сред тях има и непълнолетни лица. Част от арестуваните са задържани за увреждане на общинско и частно имущество, трима - за запалване на микробус.

По никакъв начин нашите думи не звучат като оправдание, нашите действия бяха реципрочни на агресията.

старши комисар Любомир Николов, шеф на СДВР

Спешните екипи са прегледали 24-ма пострадали. Седем души са били хоспитализирани, някои от тях са с счупени крайници, каза за Euronews Bulgaria говорителят на Спешна помощ – София Катя Сунгарска.

Увредените автомобили на МВР са десетки, като има и пострадали автомобили на цивилни граждани. Пострадалите полицаи са 33-ма, стана ясно още от брифинга на СДВР.

Според органите на реда, ако не са били предприети действия с водно оръдие и сила, е можело да се стигне и до жертви.

Преди да бъде пусната водната струя, бяха предупредени за около 15 минути, че ако не спрат, оръжието ще бъде използвано“, каза Николов.

„Нашата проверка започва с днешна дата и няма да скрием нищо. Винаги сме били против полицейската агресия, но вчера трябваше реципрочна реакция, за да няма още повече щети“, добави той.

Той подчерта, че протестът е бил заявен като мирен, но от полицията са имали съмнения, че може да се стигне до ескалация, поради което са разпоредили повече екипи на място.

Протестиращите демонстрираха безпрецедентна агресия“, каза заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Провокаторите се появиха след като групата стана може би над 4000, имаше напрежение между тях и след това започнаха с вандалските прояви“, коментира той.