Политика

Парламентът освободи „Булгартрансгаз“ от събирането на новата такса върху руския газ

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

С гласовете на управляващото мнозинство парламентът окончателно реши, че приходите от новата такса върху внос и пренос на руски газ ще бъдат събирани и внасяни в бюджета от НАП и Агенция „Митници“.

„За“ гласуваха 141 народни представители, „против“ – един, а „въздържал се“ – 56. Депутатите гласуваха промените на първо и второ четене в рамките на днешното пленарно заседание.

Измененията са внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Целта на законовите изменения е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на дружеството, мотивират се носителите.

Промяната в закона се наложи, след като се оказа, че държавното дружество „Булгартрансгаз“ дължи на държавата 250 млн. лева от новата такса върху руския газ, но то не си е получило парите от „Газпром“, което го поставя в опасност от фалит. 

Според Драгомир Стойнев от „БСП за България“ законопроектът е необходим по една причина – да не се фалира „Булгартрансгаз“.

„За този фалит сте виновни вие, господа управляващи, заяви той и добави, че законопроектът е необходим, за да се прикрие "правната немощ" на управляващите. С приемането на този законопроект няма как да изчистите тези 250 млн. лв., които вече са в баланса на „Булгартрансгаз“, посочи Стойнев, цитиран от БТА. Според Павела Митова от „Има такъв народ“ пък законът е типичен пример за „ремонт на ремонта на некачественото законотворчество“. 

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС заяви, че с действаща разпоредба е вменено непосилно задължение на преносния оператор да внася средствата, свързани с пренос на природен газ с произход Русия.