Общество

Новите мерки срещу пътните нарушители са „виртуални“, смята експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Имаме ли подготвени експерти? Каква е дефиницията за „системен нарушител“? Това са въпроси, на които държавата не отговаря, и оттам идват и моите персонални критики към правителството и към експертите в отделните министерства – че това са „виртуални мерки“, без ясна конкретика.“

Това каза Диана Русинова, председател на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики, относно подготвяните от властта нови, по-строги мерки спрямо нарушителите на пътя.

Ние трябва да преминем от виртуални пожелания към някакви реални действия, убедена е тя.

„По видеоклип в социалните мрежи няма да ви глобят, освен ако не е някакво нарушение, което е безспорно. По-скоро идеята е такъв тип хора да бъдат идентифицирани и да бъдат сложени на някакъв мониторинг – да бъдат системно проверявани и по-често проследявани“, смята Русинова.

„Но дали законодателството ни е пригодено към това – аз по-скоро бих казала „не“. Имаме изключително остарял Закон за движение по пътищата“, посочва експертът.

„Ние сме в отворена процедура за промяна на Закона за движение по пътищата – четири законопроекта са приети на първо четене“, припомня от своя страна Халил Летифов, председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

„Предложени са както увеличение на наказанията за извършени нарушения, така и някои доста драстични промени по отношение на младите водачи – да карат автомобили с по-ниска мощност, да имат придружител, да имат по-малко точки в талона“, уточнява той.



Повече вижте във видеото.