АвтоФест

Шампионският болид на легендарния пилот Аертон Сена излезе за почетни обиколки в САЩ

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Mclaren F1 1

Бразилецът Аертон Сена остава в историята на Формула 1 и моторните спортове като един от най-сърцатите пилоти, водили едни от най-тежките битки на пистата в механичната ера на шампионата. В историята остават и всички негови болиди, като най-важните разбира се, са шампионските от 88-ма, 90-та и 91-ва - всичките те са McLaren и всичките са в бяло и червено - цветовете на тогавашния спонсор Marlboro.

Всяка поява на тези машини създава фурор сред тези с бензин в кръвта, а ако става въпрос за каране, това директно се превръща в своеобразен празник. Празник като събитието Velocity International 2023, провело се през изминалия уикенд на писта Сонома в САЩ, където шампионът от Инди 500 - Тони Канаан, успя да сбъдне една от мечтите си и да изкара MP4/6 с неговия V-образен 12-цилиндров двигател на пистата и буквално да създаде фурор.

Всъщност Канаан има честта да се срещне със Сена в ранните години на кариерата си при едно картинг състезание, което прави карането на болида още по-емоционално за него. И не си мислете, че карането на този изтребител е лесна работа - зад пилота седи 3.5-литров двигател с мощност от 780 конски сили, който ги изпраща към задните колела и реве до 14 800 оборота в минута.