Свят

Музикално завръщане: 56-о издание на Международния фестивал в Картаген

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

56-ият Международен фестивал в Картаген, едно от най-престижните музикални събития в Северна Африка, се завръща под мотото "Връщаме се към живота, дишаме изкуство".

Реге изпълнителят от Кот д'Ивоар Алфа Блонди, нигерийският CKay и к-поп групата B.I.G. са сред звездите, които ще участват в музикалния фестивал в Картаген, Тунис, който се открива следващата седмица след двегодишна пауза заради КОВИД-19.

 

Много съм щастлив, дори бих казал, че това е предизвикателство, културно предизвикателство, трябва да започнем с културните събития, за да се върнем към нормалния живот, към нормалния социален живот, това е целта на фестивала.

Юсеф Мансур, жител на Тунис 

Изданията през 2020 и 2021 г. бяха отменени, тъй като пандемията опустоши Тунис, но фестивалът се завръща с 33 представления в амфитеатъра в Картаген, който може да приеме 12 000 зрители.

 

Много съм щастлива, това е възможност за промяна, защото всички преминахме през много трудна ситуация.

Собри, жителка на Тунис 

Фестивалът не се провеждаше от началото на Ковид пандемията и е добре, че се възобновява. 

Азиз Трики, жител на Тунис 

Фестивалът ще бъде прекъснат за два дни, за да може на 25 юли да се проведе референдум за конституцията, подкрепен от президента Каис Саид. Вотът идва година след като той взе властта, което противниците му определиха като преврат, в родината на Арабската пролет.