Европа

В Румъния започва обучение на украински пилоти за F-16

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Румъния откри международен център за обучение на пилоти на изтребители F-16 от съюзнически страни и други партньори, включително Украйна. Центърът за обучение е разположен във военновъздушната база във Фетещи, Югоизточна Румъния. Тя има за цел да повиши оперативната съвместимост между съюзниците от НАТО и да подобри позицията на военния алианс "за посрещане на сложните предизвикателства" .

 

Разликата (между МиГ 21 и F-16) е доста голяма. Всички знаем, че МиГ 21 е бивш съветски изтребител, докато F-16 е много по-производителен изтребител, много по-нов, с повече технологии, но всички тези технологии са предназначени да помагат на пилота в реални бойни ситуации.

"RED" пилот на МиГ21, обучаващ се на F16

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., има дълга граница с разкъсваната от война Украйна. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Киев многократно е отправял молба към своите поддръжници да изпратят модерни изтребители, които да му осигурят предимство, и някои страни от НАТО го направиха. В отговор на войната в съседство Румъния увеличи разходите си за отбрана, а НАТО засили присъствието си на източния фланг на Европа, като изпрати допълнителни многонационални бойни групи в членовете на алианса Румъния, Унгария, България и Словакия.

 

Правителството на Съединените щати е тук, за да подкрепи по всякакъв начин. Ние вече си партнираме с НАТО и Румъния в укрепването на отбраната и възпирането в Черноморския регион и ще продължим да го правим, за да гарантираме колективната си сигурност.

Катлийн Кавалек, посланик на САЩ в Румъния

През април Върховният съвет за национална отбрана на Румъния също така одобри придобиването на неуточнен брой американски изтребители от "последно поколение" F-35, тъй като Румъния се стреми да модернизира военновъздушните си сили. По време на войната Румъния играе все по-значима роля в алианса, включително като домакин на срещата на външните министри на НАТО през ноември 2022 г.