Свят

Джо Байдън подкрепи създаването на независима палестинска държава

От Euronews България Euronews България

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази подкрепа за създаването на независима палестинска държава. Американският държавен глава все пак добави, че все "още не е настъпил моментът" за подновяване на мирните преговори между Израел и Палестина.

Той стана първият президент на САЩ, който лети директно от Израел до Саудитска Арабия. От Рияд ще отворят въздушното си пространство за всички авиолинии, т.е. и за Израел - държава, която не признават и на чиито самолети досега беше забранено да летят над кралството. 

По-рано на окупирания Западен бряг на река Йордан - Байдън се срещна с палестинския президент Махмуд Абас. Пред него той отново повтори подкрепата си за създаването на независима палестинска държава.

Трябва да има политически хоризонт, който палестинският народ действително да види или поне да почувства. Не може да позволим на безнадеждността да открадне бъдещето, за което толкова много са работили толкова дълго време. Така че, дори ако почвата да не е узряла в момента за рестартиране на преговорите, Съединените щати и моята администрация няма да се откажат от опитите си да сближат палестинците и израелците.

Джо Байдън, президент на САЩ

Думите на Байдън разочароваха палестинците, които очакват от САЩ да окажат натиск върху Израел за подновяване на мирните преговори, които са в застой от над десетилетие.

Очакваме стъпки от страна на американската администрация за укрепване на двустранните отношения като отново отварят консулството на САЩ в Източен Йерусалим и премахнат Организацията за освобождение на Палестина от  списъка на терористите, ние не сме терористи.

Махмуд Абас, президент на Палестина

Палестинският президент Махмуд Абас добави, че Ключът към мира в региона започва с “прекратяване на израелската окупация”. Според него възможностите за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез съвместното съществуване на две държави намаляват. 

Десетки палестинци се събраха на протест срещу визитата на Байдън.