Политика

Пеевски пита Денков кой управлява държавата и какви разговори е водил с "Лукойл"

От Euronews България Euronews България

В позиция до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пита премиера Николай Денков защо се отлага дерогацията на "Лукойл" и кой печели от това.

„Препоръчвам на Денков да направи следното: да чете внимателно Конституцията и да излезе от комфорта на премиерския кабинет и особения въздух, който е вдишал там. Да слезе на улицата пред Министерски съвет, да вдиша чист въздух, да чуе хората и да си припомни кога, как и защо беше назначен на тази позиция. От думите му е видно, че е объркан“, пише Пеевски.

Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява Парламента чрез народните представители, обяснява лидерът на парламентарната група на ДПС.

„Голямата му изнервеност отдавам обаче на факта, че сигнализирахме с колегата от ГЕРБ Делян Добрев Главния прокурор и председателя на ДАНС по публикуваното в “Политико” международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските  власти и “Лукойл”, незаконен износ на горива“, казва още в позицията Делян Пеевски.

Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!

Делян Пеевски, ДПС

По думите му премиерът чака ротацията с ГЕРБ, за да избяга от отговорност. Пита още какви разговори са водени между Денков, началника на кабинета му Тодор Модев и представители на "Лукойл" и руската държава.

За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва.

Делян Пеевски, ДПС

В понеделник Пеевски ще внесе писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого от "Лукойл" са се договаряли Денков началникът на кабинета му, както и какво са се договорили.