Общество

Премахнаха павилион на охраната на Доган край сарая в „Росенец“

От Euronews България Euronews България
Pavilion Ohrana Dogan Rosenets FB Снимка: Facebook / Областна администрация Бургас

Започна премахването на незаконните постройки в лесопарк Росенец край лятната резиденция на Ахмед Доган. Това се случва, след като областният управител на Бургаска област Пламен Янев намери изпълнител с директно възлагане на част от дейностите.

На базата на законовите си правомощия той взе това решение, след като на обявените няколко обществени поръчки и директни покани не се яви нито един кандидат, съобщава БГНЕС.

Законът за обществените поръчки дава възможност за директно възлагане на дейностите с предмет „строителство“ до 50 000 лв. Днес беше премахнат металният павилион, ползван от охраната.

Предстоят процедури и за останалата част от незаконното строителство.

Остава да бъде премахната голямата, триетажна сграда. Ясно, че няма как да я премахнем с остатъка от тези 50 000 лв. В момента търсим варианти да се извършат поне част от дейностите и да не оставим опасна сграда през зимния сезон.

„Отпуснатата сума беше над 160 000 лв., а в момента търсим варианти да изпълним до 50 000 лв. До 15 декември каквото успеем да направим, след което връщаме остатъка от сумата в бюджета на държавата и от 1 януари стартираме наново”, допълни Янев.

След протестите на „Росенец” през 2020 година община Бургас назначи проверка, която доказа незаконно строителство, но не успя да установи собственика на сградите.

По думите на Янев промяната в обществото стартира от промяна в институциите и начина, по който са ръководени.

„Смятам, че всичките ми действията по този казус ясно показват реален стремеж към изпълнение на функциите ми на областен управител. Всеки служител в институция е длъжен да използва всички законови възможности за постигане на крайната цел – законност в държавата“, каза той.